"Smaki Lubelszczyzny bez granic" dla cudzoziemskich studentów
Jednym z powodów założenia Fundacji Regionalia Lubelszczyzny było pragnienie promocji regionalnych, tradycyjnych produktów i potraw.
Nasz projekt - warsztaty "Smaki Lubelszczyzny bez granic" wpisuje się właśnie w ten nurt naszej działalności.
Najpierw odbyła się rekrutacja uczestników, dzięki współpracy i partnerstwu z Wydziałem Praktycznej Nauki Języków Obcych przy uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Była prowadzona również w mediach społecznościowych.

Zebraliśmy grupę 16 studentów - cudzoziemców, którzy pochodzą z różnych strona świata i krajów, takich jak: Białoruś, Ukraina, Brazylia, Emiraty Arabskie, Irlandia, Tajwan, Wietnam oraz Azerbejdżan.
Rozpoczniemy naszą wyprawę kulinarno – krajoznawczą 18 maja 2019 w sobotę o godz. 9: 00 na placu pod Zamkiem.
Wyjedziemy busem do studia kulinarnego „Sokowirówka” w Poniatowej, gdzie w ciągu 2, 5 godziny studenci wezmą udział w przygotowaniu potraw Lubelszczyzny:
pierogi z kaszą i serem Nowodworskie, pierogi z kaszy gryczanej serem pieczone
pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem i ziemniakami, pierogi z serem na słodko, bigos z kapusty kiszonej zapiekany, kapusta z grochem i śmietaną, żurek na wędzonce z jajkiem
Po zakończeniu kulinarnych warsztatów przewidziana jest wspólna degustacja przygotowanych potraw.
Następnie z przewodnikiem zwiedzimy Nałęczów, znane lubelskie uzdrowisko oraz skosztujemy kilku gatunków wód mineralnych pochodzących z tego terenu.
Naszą wyprawę kulinarno – krajoznawczą zakończymy na placu pod Zamkiem około godz. 15:00.
Planujemy cykliczną organizację tego rodzaju wypraw kulinarno – krajoznawczych dla cudzoziemskich studentów. Dzięki temu projektowi możemy zaprezentować, promować nasze dziedzictwo kulinarne oraz najpiękniejsze zakątki naszej małej ojczyzny. Uczestnicy tego projektu będą ambasadorami naszych lubelskich kulinariów po powrocie do swoich krajów, będą mogli wykonać te potrawy w swoich ojczyznach na podstawie otrzymanych w czasie warsztatów przepisów.
Do projektu udało nam się pozyskać następujących partnerów oraz dobroczyńców.

Partnerem spotkań-warsztatów „Smaki Lubelszczyzny bez granic” jest Województwo Lubelskie.
Dziękujemy Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Lubelskiego za udzielone wsparcie finansowe.
Nasz projekt "Smaki Lubelszczyzny bez granic - Tastes of Lubelszczyzna without borders" jest objęty Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Lubelskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz