
„Smaki Lubelszczyzny bez granic – Tastes of Lubelszczyzna without borders” to projekt kulinarno-krajoznawczo-lingwistyczny adresowany do studentów-cudzoziemców studiujących w Lublinie.
Organizatorem
przedsięwzięcia jest Fundacja Regionalia Lubelszczyzny promująca nasz region.
Pierwsza
edycja odbyła się w maju 2019 roku, a głównym partnerem był UniwersytetPrzyrodniczy, w którym przeprowadzono rekrutację do projektu.
Wykładowca
Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych Uniwersytetu Przyrodniczego Pani Ewa Badurowicz, na co dzień ucząca języka niemieckiego oraz polskiego, jako obcego, jest pomysłodawczynią tego projektu.
W pierwszej edycji wzięli udział studenci z różnych krajów
reprezentujący lubelskie uczelnie, głównie Uniwersytet Przyrodniczy.
Druga edycja odbędzie się 26
października 2019 roku w sobotę. Tym razem w Studio Kulinarnym „Kuchnia
Brudzia” studenci pod kierownictwem Pana Jacka Jakubczaka, Prezesa
Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, przygotują pierogi nowodworskie, pieczone
pierogi z kaszy gryczanej z serem, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, kapustę
z grochem, żurek z jajkiem, a po wspólnej degustacji udamy się do Kozłówki
zwiedzić Pałac, Powozownię oaz Galerię Sztuki Socrealizmu.
W obydwu edycjach
komunikację językową umożliwia Pan Daniel Opydo, wykładowca języka angielskiego
na Uniwersytecie Przyrodniczym oraz tłumacz.
W październikowej edycji chęć udziału
zadeklarowali studenci z Tajwanu, Tajlandii, Brazylii, Emiratów Arabskich,
Niemiec, USA, Portugalii, Szwecji oraz Hiszpanii z różnych lubelskich uczelni: Uniwersytetu Przyrodniczego,
Uniwersytetu Medycznego oraz UMCS, na których przeprowadzono rekrutację.
Marszałek Województwa Lubelskiego,
Pan Jarosław Stawiarski, objął wydarzenie honorowym patronatem, patronat nad
wydarzeniem objęły także lokalne media: TVP 3 Lublin, Radio Lublin, Lajf-Magazyn
Lubelski, Kurier Lubelski.
Naszymi głównymi partnerami przy
realizacji projektu są Województwo Lubelskie, które wsparło przedsięwzięcie finansowo,
Studio Kulinarne „Kuchnia Brudzia”, Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy oraz
Muzeum Zamojskich w Kozłówce.
Ogromne zainteresowanie projektem
mobilizuje organizatorów do przeprowadzenia następnych edycji, m. in.
poświęconych tradycyjnej kuchni Lubelszczyzny związanej z obchodzonymi
świętami.
Nasz projekt "SMAKI LUBELSZCZYZNY BEZ GRANIC - TASTES OF LUBELSZCZYZNA WITHOUT BORDERS" rozwija się i zapraszamy na drugą edycję, która odbędzie się 26 października 2019 w sobotę.
Tym razem warsztaty kulinarne dla studentów-cudzoziemców organizujemy z partnerem przedsięwzięcia Studio Kulinarnym "Kuchnia Brudzia",
https://kuchniabrudzia.pl/
w którym
studenci przygotują potrawy typowe dla naszego regionu:
pierogi
nowodworskie, pieczone pierogi z kaszy gryczanej z serem, pierogi z kapustą i
grzybami, bigos, kapustę z grochem, żurek z jajem
a po wspólnej degustacji udamy się do Muzeum Zamojskich w Kozłówce zwiedzić Pałac, Powozownię oaz Galerię Sztuki Socrealizmu.
W październikowej edycji chęć udziału zadeklarowali studenci z
Tajwanu, Tajlandii, Brazylii, Emiratów Arabskich, Niemiec, USA, Portugalii,
Szwecji oraz Hiszpanii.
Marszałek Województwa Lubelskiego Pan Jarosław Stawiarski objął wydarzenie honorowym patronatem,
patronat nad wydarzeniem objęły także lokalne media:
TVP 3 Lublin
Lajf Magazyn Lubelski
Polskie RadioLublin
Kurier Lubelskie
a partnerami projektu są: Kuchnia Brudzia Studio Kulinarne, Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy, Muzeum Zamojskich w Kozłówce oraz
Województwo Lubelskie
które udzieliło wsparcia finansowego projektu.
Marszałek Województwa Lubelskiego Pan Jarosław Stawiarski objął wydarzenie honorowym patronatem,
patronat nad wydarzeniem objęły także lokalne media:
TVP 3 Lublin
Lajf Magazyn Lubelski
Polskie RadioLublin
Kurier Lubelskie
a partnerami projektu są: Kuchnia Brudzia Studio Kulinarne, Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy, Muzeum Zamojskich w Kozłówce oraz
Województwo Lubelskie
które udzieliło wsparcia finansowego projektu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz