Zespół rodziny Wójtowicz
Kamila– mama, starsza córka – Amelia, młodsza córka - Ola
PRZYGOTOWANE POTRAWY :
KLUSECZKI KŁADZIONE Z MĄKI Z SAMOPSZY
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, KALAFIORA I CUKINII POLANE OLEJEM RZEPAKOWYM
Rodzinne gotowanie to wspaniała okazja do pokoleniowego przekazywania kulinarnego doświadczenia: babcia, mama, wnuczka i tak dalej. Kobiecy zespół rodziny Wójtowicz to miłośniczki kulinariów. Mają w tym dużo doświadczenia i starsza córka jest przykładem dla młodszej siostry. Jest jej kulinarną mistrzynią. Mama pozwala na kulinarne eksperymenty, obserwuje, podpowiada, pozostawia swobodę w kuchennych działaniach.
Młode pokolenie opanowało kuchnię i świetnie sobie radzi.
Obydwie siostry bardzo chętnie gotują, młodsza ze względu na wiek ma jeszcze wiele ograniczeń, ale razem tworzą wspaniałą kulinarną ekipę.
Kluseczki i kotlety bardzo smakowały. W domu często przygotowuje się kotleciki, ale po raz pierwszy były to kotleciki z kaszą.
Brawo :)
Fotorelacja numer 11
Zespół rodzinny Sylwii
Sylwia– mama, córka – Laura, syn - Patryk
PRZYGOTOWANE POTRAWY :
Bublanina - placek bardzo letni, bo bardzo szybki i z owocami, może nie jakiś szałowy, ale całkiem spoko, ze skórką cytrynową i wanilią – pisze autorka blogu Stoliczku, nakryj się https://przy-stole.blogspot.com/?m=1, z którego pochodzi ten przepis
Opis rodzinnego pieczenia rozpoczynamy zachęcającym hasłem znajdującym się na koszulce młodego uczestnika – Patryka
Let’s get to work :)
Zabierajmy się do roboty :)
Już zawsze bublanina będzie kojarzyła się naszym uczestnikom w udziałem w projekcie „Rodzinne gotowanie z Panią Jolą”.
Do przygotowania ciasta wykorzystano 2 rodzaje mąki: z płaskurki i z samopszy.
Mama lekko zmodyfikowała przepis dodając jedno jajko więcej i trochę więcej proszku do pieczenia. Napisała, że ciasto było pyszne i na pewno jeszcze kilka rzeczy przygotują z otrzymanych produktów.
Fotorelacja numer 12
Zespół rodziny Tomas
Małgorzata– mama, Patryk– syn, tato
PRZYGOTOWANE POTRAWY :
DOMOWY CHLEB Z MĄKI Z PŁASKURKI
Domowy chleb w roli głównej.
Domowy chleb z mąki z płaskurki powstał dla uczczenia święta z płodów rolnych Pani Jolanty Pecio. Skorzystano z ulubionego przepisu zamieszczonego na Youtube "Chleb dla leniwych".
Bardzo często w rodzinie Tomas przygotowywany jest domowy chleb, jednak do jego upieczenia wykorzystywana jest mąka pszenna.
Tym razem uczestnicy projektu postanowili zmienić smak i był to dobry wybór ponieważ chleb z maki z płaskurki jest bardzo pyszny i zdrowy.
Płaskurka jest odmianą pszenicy, która zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie dzisiejszej Polski.
Mąka uzyskana z ekologicznych ziaren płaskurki polecana jest dla wszystkich dla osób prowadzących zdrowy styl życia, dla osób dbających o piękną sylwetkę lub dążących do uzyskania idealnej wagi w zdrowy i smaczny sposób. Potrawy z płaskurki są niskokaloryczne oraz ze względu na dużą zawartość błonnika szybko sycą, przyspieszają perystaltykę jelit oraz wpływają pozytywnie na tempo przemiany materii.
Zespół rodzinny Pani Edyty
Edyta– mama, Milena i Łucja-córki, Dominik– syn
PRZYGOTOWANE POTRAWY : PIEROGI NOWODWORSKIE
W domu Pani Edyty wszyscy bardzo lubią piec i gotować. Produkty, które otrzymali, używają bardzo często i na pewno zostaną z nimi na długo. Były naleśniki, muffinki, ciasto kruche, tarty i ich ukochana szarlotka- smakuje teraz jeszcze bardziej wyjątkowo z dodatkiem mąki z samopszy.
W projekcie jednak postanowili przygotować coś wyjątkowego i
zasugerowali się książką "W krainie lubelskich produktów
tradycyjnych". Wybór padł na pierogi nowodworskie. Dlaczego? Ponieważ
miejscowość Nowodwór to ich najbliższa okolica.
W książce był ogólny opis produktów potrzebnych do wykonania. Wszelkie
proporcje dzieci tworzyły same... według swojego smaku i upodobania. Użyli mąki z samopszy, kaszy gryczanej i
oleju rzepakowego. Produkty dodatkowe to ser biały, mięta ogrodowa, rodzynki,
cynamon, imbir, mąka pszenna oraz jaja.
Dziękujemy Pani Edycie za ten wspaniały opis ich działań kulinarnych. Jesteśmy bardzo wzruszeni wykorzystaniem tego tradycyjnego przepisu na pierogi nowodworskie wpisane na listę produktów i potraw tradycyjnych naszego regionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz